Meedogenloos vriendelijk

Gepubliceerd op 15 augustus 2023 om 11:27

Te aardig is ook onaardig...

Teamtraining voor Managers van het Sociaal Domein, in het hoge Noorden. Mijn opdracht is de verbinding binnen het team te versterken, de deelnemers constructief met verschillen leren om te gaan.

 

Het is dag 3, we duiken rechtstreeks in het teamdillema #Conflict zoals besproken door Lencioni. De groep scoort hier uitgesproken laag op. We bewaren liever de 'lieve vrede' dan elkaar aan te spreken of te confronteren. Dit blijkt ook gaande de dag; regelmatig blijkt iemand tijdens een oefening te zijn afgehaakt, 'Laat maar' te denken of zich zwijgend aan anderen te irriteren. We praten informeel door over hoe (dys-)functioneel dit gedrag is in contact met de sturende, soms autoritaire laag boven de managers: Je denkt er het jouwe van, maar door het gesprek te vermijden blijft je regelruimte groter. Ik geloof mijn oren niet, en benoem dat, introduceer de term 'Meedogenloos vriendelijk'


Ik gooi het programma om en las een oefening in het maken van processtops in. Hoe gebruik je je sociale vaardigheden om pre-occupaties toch aan de orde te stellen, conflict productief te maken?

 

Te aardig is ook onaardig, zeggen ze in Drenthe dan.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.